Maatschappij

Maatschappij is onderverdeeld in Bevolking en politiek, Gemeenten, Havens en waterwegen, Streekproducten en Vlaggen en wapenschilden. Ook levensbeschouwelijke symboliek, Bedrijven en Boerderij en platteland horen hier thuis maar hiervoor verwijzen naar andere pagina's in deze website.

Silhouetten van studenten in een gang
Maatschappij

Bevolking en politiek

Wat

Heel wat cijfergegevens of statistische gegevens over je gemeente zijn online beschikbaar. Het betreft gegevens met betrekking tot grondgebied, leefmilieu, bevolking, samenleving, economie, landbouw, industrie, diensten, e.a. 

Bronnen

Type

Bron

Informatieaanbod

 

URL Vlaamse Overheid Demografische of bevolkingsgegevens per gemeente. Het betreft o.a. de bevolkingsgroei, het aantal migranten per land van herkomst en nog veel meer.  
URL Federale overheid Bevolkingsgegevens voor alle gemeenten van België. Het betreft o.a. bevolkingsaantallen (mannen-vrouwen), het aantal migranten en de bevolkingsdichtheid per gemeente.   
URL Vlaamse overheid  Zeer uiteenlopend cijfermateriaal o.a. gegevenstabellen met betrekking tot bevolkingsaantallen en bevolkingsdichtheid per gemeente  
URL Vlaamse overheid Op deze site die per gemeente een verslag van de lokale inburgerings- en integratiemoniter weergeeft kun het exact het aantal migraten per gemmente opzoeken.   
URL Vlaamse overheid Informatie over de laatste verkiezingen, met de grootste partijen per kanton/provincie. Ingekleurde kaarten en grafieken zorgen voor een duidelijk overzicht   
URL Wikipedia Via wikipedia kun je een uitvoerige beschrijving van een dorp, stad of gemeente verkrijgen. Het betreft niet enkel algemene wetenswaardigheden zoals geografie, politiek, de musea en andere bezienswaardigheden maar ook oppervlakte, demografische gegeven, vlaggen enz.     

Didactische suggesties 

  • Bovenstaande cijfergegevens kunnen dienen als achtergrondinformatie voor de leerkracht. 
  • Cijfergegevens over de eigen gemeente kunnen in een wiskundeles gebruikt worden als basis voor de opmaak van grafieken en diagrammen.  

 

Maatschappij

Gemeenten,bestuur en diensten, algemene informatie.

Wat

Diverse bronnen bieden informatie over de gemeente. De site van de eigen gemeente raadplegen is beslist een goede start om achtergrondinfo te verzamelen. Je vind er informatie over het bestuur en de diensten van de gemeenten, en over sociale en culturele voorzieningen. 

Onder rubrieken als toerisme en cultuur vind je meestal een overzicht van de bezienswaardigheden, natuurgebieden, wandel- en fietsroutes, musea in de streek, ... De  omgevingselementen die in de site van de gemeente vermeld worden, kunnen via meer specifieke bronnen verder verkend worden.

Bronnen

Type

Bron

Informatieaanbod

 

 URL Vlaamse overheid Links naar de websites van alle gemeenten van Vlaanderen.    
 URL  Wikipedia Via wikipedia kun je een uitvoerige beschrijving van een dorp, stad of gemeente verkrijgen. Het betreft niet enkel algemene wetenswaardigheden zoals geografie, politiek, de musea en andere bezienswaardigheden maar ook oppervlakte, demografische gegeven, vlaggen enz.     
BOEK Gids voor Vlaanderen. Toeristische en culturele gids van de Vlaamse gemeenten. Omer Vandeputte, Uitgeverij Lannoo, 1392blz., 2007, ISBN : 9020959635 

 

Didactische suggesties 

  • Via deze site kan de leerkracht achtergrondinformatie opdoen voor diverse lessen.
  • Leerlingen kunnen via ICT diverse informatie over de gemeente opzoeken, een identiteitskaart van de eigen gemeente maken,...

 

Maatschappij

Havens en waterwegen

Wat

Informatie over de binnenvaart van Vlaanderen.

Bronnen

Type

Bron

Informatieaanbod

Hoe bron raadplegen

URL De Vlaamse Waterweg Deze site biedt informatie aan zoals interactieve kaarten van de Vlaamse (bevaarbare) waterwegen, gedetailleerde kaarten van de havens in Antwerpen, Oostende, Gent en Zeebrugge, informatie over de soorten goederen die binnenschepen vervoeren, types van schepen. Verder zijn diverse didactische brochures te downloaden.   

Didactische suggesties

  • Deze site biedt heel wat achtergrondinformatie voor de leerkracht bij een havenbezoek of over een belangrijke waterweg in de directe nabijheid van de school. 

 

Maatschappij

Streekproducten

Wat

Streekproducten zijn voedingsmiddelen met een specifieke naam die in een bepaalde streek gemaakt worden.

Bronnen

Type

Bron

Informatieaanbod

Hoe bron raadplegen

URL VLAM Informatie over meer dan 800 streekproducten, ofwel afkomstig uit een bepaalde streek, ofwel met een streekgebonden bereidingswijze. Je kan zoeken op product, op label, op producent, of op plaats van herkomst. Ook recepten zijn beschikbaar.   
URL Provincie Oost-Vlaanderen Overzicht van streekproducten uit Oost-Vlaanderen, vaak met foto en met info over de producent, adres en een mogelijk bezoek. Via producten, kaart kan je inzoomen op gemeente naar keuze.  
URL Provincie West-Vlaanderen Deze sites bieden een ruim overzicht van West-Vlaamse streekproducten gesorteerd volgens categorie, alsook streekgerechten. Meestal is er info en een foto van het product te zien, hoewel maar weinig adressen van producenten. 

Klik bovenaan op Streekproducten.

Klik op één van de categorieën en ondercategorieën die verschijnen.

Klik op de naam van een product. 
 
URL Provincie Vlaams-Brabant Overzicht van streekproducten uit Vlaams-Brabant, vaak met foto en met info over de producent, adres en een mogelijk bezoek.

Klik links op Streekproducten.

Klik op Zoek een streekproduct. Scroll naar beneden.

Je kan zoeken per regio, per product of per producent 
 

Didactische suggesties 

  • Met de info die je vindt op deze of verwante sites kan je eventueel een bezoek brengen aan een fabrikant in de buurt, om daar het product ook te proeven. Een werkblad kan ter plaatse of achteraf ingevuld worden.

 

Maatschappij

Vlaggen en wapenschilden

Wat

Elke gemeente, gewest, provincie,... heeft zijn eigen vlag. Aan de kleuren, het patroon of de symbolen is een specifieke betekenis verbonden. 

Bronnen

Type

Bron

 

Informatieaanbod

Hoe bron raadplegen

URL Wikipedia   De meeste regionale vlaggen en wapenschilden kan je hier terugvinden, soms met verklaring van kleuren en symbolen  
URL Flags of the world   Deze site omvat  afbeeldingen van vlaggen. Je vindt er de nationale vlag, de vlaggen van de gewesten, de provincies en alle Belgische gemeenten, inclusief beschrijving en achtergrondinfo.

Jammer dat deze site Engelstalig is.   
 
BOEK Gemeentewapens in België, Vlaanderen en Brussel Lieve Viaene-Awouters en Ernest Warlop, 556blz, 2002, ISBN 90-5066-201-3.
BOEK Gids voor Vlaanderen. Toeristische en culturele gids van de Vlaamse gemeenten. Omer Vandeputte, Uitgeverij Lannoo, 1392blz., 2007, ISBN : 9020959635 

 

Didactische suggesties 

  • Via deze site kan de leerkracht achtergrondinformatie inwinnen met betrekking tot de vlag van een gemeente naar keuze. 
  • De voorgestelde vlaggen kunnen vlot op een werkblad gekopieerd worden.